Mediatheek

Vragender, De Kunst van de Krimp

17 januari 2017
You Tube

In 6 films laat filmmaker Gilles Frenken zien hoe twee kunstenaars, Jan van IJzendoorn en Matthijs Bosman, projecten ontwikkelen tegen de krimp in het dorp Vragender in de Achterhoek.

In deel 1 inventariseert Jan van IJzendoorn de krimp in de kleine dorp en komt hij met enkele suggesties

In het 2de deel gaat beeldend kunstenaar Matthijs Bosman aan het werk om een ‘Pionierswoning’ te ontwerpen. Het idee achter dit ontwerp is om jongeren, die opgegroeid zijn in Vragender en elders zijn gaan studeren, de kans te bieden om terug te keren naar het oude dorp.

In Vragender vinden ieder jaar tal van grote feesten en evenementen plaats. Beeldend kunstenaar Jan van IJzendoorn, op zoek naar oplossingen die de krimp van het dorp kunnen tegengaan, vraagt zich in deel 3 af of het dorp niet nog wat sterker van al die evenementen kan profiteren?

In deel 4 een 'pionierswijkje voor Vragender'. “Zou een wijkje met dit soort kleine, duurzame woningen voor starters niet heel aantrekkelijk zijn voor de jongeren uit Vragender”, vroeg van IJzendoorn zich af en schetste een kleine woonwijk. Samen met grafische ontwerper en animatiefilmmaker Yan Paul Dubbelman ontwierp hij een woonwijkje aan de rand van Vragender.

In deel 5  wandelt beeldend kunstenaar Matthijs Bosman met een zelf getekende futuristische plattegrond door het dorp Vragender en ontwaart op allerlei plekken nieuwe gebouwen.

Deel 6 is nog niet gepubliceerd.

Thema's

Regio